Valpningsbrickan ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gör i ordning en bricka med all nödvändig utrustning för valpningen. Där bör finnas: En rulle mjukt hushållspapper att torka valparna torra med. Bomullsvantar från apoteket om du behöver hjälpa till med att lirka ut någon valp. Babysug att suga ut slem o fostervatten från näsa o mun. Ren peang att fästa om navelsträngen. Ren ”slö” sax att klippa av navelsträngen med. Flytande Calcium Cal Vet om värkarna är svaga. Mjuka frottéhanddukar att torka / massera valparna med. En klocka för att kunna notera tiden för valpningen och tiden mellan valparna. En hushållsvåg så att man kan väga valparna direkt efter födseln. Ett anteckningsblock att skriva upp alla detaljer kring valpningen. Den är bra att läsa i för kommande valpningar. Ha telefonnumret till veterinären vid telefonen. Som regel valpar tikarna mellan sextionde och sextiotredje dagen. Ofta föds stora kullar lite tidigare och små kullar något senare. Bland de riktigt små raserna valpar tikarna ofta tre dagar tidigare än genomsnittet. Tikens normaltemperatur är 38-38,5 grader. Dygnet innan tiken ska valpa brukar temperaturen sjunka till nära eller under 37 grader. Om temperaturen håller sig konstant under 37 grader ska tiken troligtvis valpa inom det närmaste dygnet.

Jag är ett stycke. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera mig. Jag är ett jättebra ställe för dig att berätta din historia på så att dina besökare kan få veta lite mer om dig.

Sammanfattning av en normal valpning ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Temperaturen sjunker 24-48 timmar före valpningen. Tiken ligger utsträckt med huvudet mellan frambenen, blir allt rastlösare, ett säkert tecken på att förlossningsarbetet satt igång, har återkommande regelbundna eller oregelbundna värkar och flämtningar, tittar på bakdelen och slickar den. Hon vägar oftast att äta, dock inte alltid. Inte ovanligt att hon blir illamående. Vulvan är svullen, mjuk och har klara slemmiga flytningar. Hon börja trycka sig mot väggen i valplådan och spänna sig under värkarbetets andra stadium. Tag tiden från och med nu. Ofta börjar hon riva i lådan mellan krystvärkarna. Vattenblåsan blir synlig. Ta inte fel och tro att det är en valp. Som regel, går blåsan sönder av sig själv eller slits sönder av tiken. Strax efter syns första valpen. Valpen är född. Ta isär hinnan... börja vid nosen. Lirka försiktigt ut moderkakan = efterbörden. Den kan även komma ut tillsammans med nästa valps födelse... Pressa blodet ur navelsträngen mot valpen, ca 2 cm från valpens buk, nyp ihop och slit av den, med riktning mot valpens buk. Torka valpen torr... undersök den om den har några missbildningar. Lägg den vid en spene och se till att den suger. Tiken äter förmodligen upp efterbörden. Var noga med att räkna alla efterbörder. Håll reda på att även den sista kommit ut. Kontrollera att det inte finns någon valp kvar i tiken, vid tvekan så kontakta veterinär. Väg valpen. Gör rent i lådan och byt ut de söliga tidningarna mot rena. Beröm tiken. Ta ut tiken så hon får rasta av sig om valpningen drar ut på tiden. Varningstecken: Starka värkar utan resultat under två timmar. Uppehåll i värkarbetet under flera timmar eller om tiken kollapsar / får krampryckningar. Eklampsi = kramper hos tiken. Åk direkt till din Vet. för att ge tiken en intravenös inj. med kalk.. Du har bara ca 2 tim. på dig innan tiken blir medvetslös. Valparna klarar sig några timmar efter det att yttre vattenblåsan har brustit, om inte moderkakan har lossnat från livmoderväggen och om navelsträngen är hel. Ärg grön flytning är illavarslande. Åk till veterinär för ev. kejsarsnitt. Hindra tiken från att slicka den inre, rödaktiga blåsan, innan valpen är född. Om den brister är valpen i fara. Om valparna dröjer så ta temperaturen på tiken varje dag. Läs några bra ”valpningsböcker” så att ni känner till någorlunda vad som ska ske.…..

Sweet Truffles Nose Alicias valpning den 23/8-20

Jag är ett stycke. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera mig. Jag är ett jättebra ställe för dig att berätta din historia på så att dina besökare kan få veta lite mer om dig.

Dagen innan valpning.

Resultatet blev 1+2 valpar, En duktig mamma,